Jo, Angláni to Bruselu pěkně nandali!

27. 06. 2016 18:46:15
Povídá korpulentní pán v tramvaji a při tom si látkovým kapesníkem utírá pot z pleše. Druhý, ke kterému je pochvalné moudro směřováno, souhlasně pokyvuje hlavou a zapíjí to pivem z plechovky.

Nic na to neříká, neboť zřejmě šetří energií. Očividně bojuje s urputným horkem, kterému ponožky v pantoflích rozhodně na intenzitě neuberou. I když jsou bílé.

Z odchodu Británie z EU se však radují nejen tito dva pábitelé. Přijde mi, že se škodolibě usmívá mnoho z nás. Ostatně, nechuť a odpor k velkým institucím, jakou EU bezesporu je, je sdílenou vlastností nás všech. Smát se podřezané větvi, na které sami sedíme, však není pověstná švejkovina, ale čistá lidská hloupost. Děláme, jako by se nás to netýkalo, ale nás se to týká až moc. Evropský projekt sjednoceného kontinentu je něco, co Evropě přineslo nejdelší období bez války v dějinách, a také největší ekonomický rozmach. A právě to je znovu ohroženo. V okamžik, kdy je Rusko na kolenou a bude dělat vše proto, aby EU rozkolísalo, nejsou naše vyhlídky po brexitu optimistické.

Nelze se ani utěšovat, že se až tak moc neděje a je to svým způsobem pozitivní cesta, jak EU reformovat a přetvořit ji na společenství zemí, které nepotřebuje společný parlament, ale postačí, když si fungování volného trhu a pohybu osob budou řídit jen prostřednictvím smluv - stejně jako vše ostatní. V první řadě lze očekávat, že se nic takového nestane a Brusel Británii odchod pěkně osladí, jako varování pro ty země, které by ji chtěly následovat. Žádné výhodné smlouvy se proto konat nebudou, neboť pro EU je tvrdý přístup k Britům strategicky důležitý. V druhé řadě, smlouvy jsou něco jiného než zákony a vypovídají se mnohem snadněji - a na tom stabilní EU stavět nelze.

O tom, jak rychle takové dohody mohou pozbýt platnosti, nás už jednou přesvědčila sama Anglie. Když se Václav Klaus nechal slyšet, že nás Británie tímto referendem už potřetí zachránila (poprvé od Napoleona, podruhé od nacistů a potřetí od EU) nějak zapomněl, že právě Anglie zrazením Československa a vypovězením smlouvy o vojenské pomoci otevřela cestu k rozpoutání druhé světové války. Chválou tedy šetřeme. Jednoduše, varianta že Británie z EU vystoupí naoko a vše bude jako doposud fungovat na základě vzájemných ujednání, není moc reálná. Už z principu ne.

Ano, žijeme v komplikované době plné informací, které se na nás valí ze všech stran. Je těžké rozlišovat, co je správné a co nikoli, a mnohdy sami sebe tlačíme do neuvážených rozhodnutí jen proto, abychom se rozhodli a měli to za sebou. To samé se nejspíš přihodilo i na britských ostrovech. Jestli my v Čechách tápeme, zda se z toho radovat či nikoli, stačí se porozhlédnout, kdo z brexitu má největší radost. Vedle Putina, Trumpa a Le Penové je to celá řada evropských populistů. A pokud by toto nestačilo k tomu, aby si člověk udělal názor, stačí se trochu zamyslet.

Po té, co skončil svět koloniálních mocností, a nahradil ho svět bipolární rivality USA a SSSR (kapitalismus versus komunismus), dvacáté první století je stoletím globálních velmocí soupeřících na poli tržní ekonomiky, kam patří USA, Čína, Rusko a právě EU. Myslet si, že stát mimo může být výhodné je pošetilé. Obzvlášť v případě zanedbatelné ČR, která vždy patřila do sféry vlivu nějaké mocnosti. Chtít se inspirovat Británií, jak o to usilují naši Svobodní v čele s Machem nebo Úsvit národní koalice, není nic jiného, než utéct z vlivu jednoho globálního hráče (EU) do spárů druhého (Rusko). Bohužel s tím rozdílem, že pak můžeme zapomenout na to, co si dnes tak pochvalujeme - na demokracii. Nehledě na to, že by to bylo stěhování z luxusní vily do horské boudy.

Ano, Evropská unie je přebujelá byrokracií a směrnicemi. Vše je regulováno, ale nejsou nám v tomto svazku upírána základní lidská práva, svoboda vyjadřování, přesvědčení, volnost pohybu a spravedlnost je vymahatelná (i když občas možná obtížně). O to vše bychom mohli snadno přijít. Ať se nám to líbí či ne, setrvání v Evropské unii je pro nás životně důležité. Takzvaně nezávislí nic nezmůžeme. Stačí se podívat na stav našeho zemědělství a průmyslu, abychom zjistili, že už dávno nejsme soběstační a schopni stát na vlastních nohách. Buďme proto rádi za větev, na které můžeme pohodlně sedět, a neradujme se z toho, když u paty společného stromu kdosi tluče sekyrou.

Autor: Jindřich Bartovanec Havlík | pondělí 27.6.2016 18:46 | karma článku: 28.52 | přečteno: 3103x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1504 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 252 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3752
Kdo jsem? Přál bych si napsat: člověk, který je spokojený s okolním světěm... obávám se ale, že pak bych si blog nezaložil.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...