Karel má narozeniny

Díky hokejovému vítězství nad Ruskem 3:0 a sedmistému výročí narození Karla IV. můžeme být opět hrdi na to, že jsme Češi. To první možná panu prezidentovi trochu zamotalo hlavu, ale naštěstí je tu právě ono slavné výročí.

Výročí, které i jemu umožňuje být vlastencem. Hrdým Čechem, který se raduje společně se svým lidem.

Daniel Landa k této příležitosti dokonce na počest Karla IV. složil oslavný hymnus, ve kterém se výstižně praví: „Tvůj otec Jan, tuhle zemi neměl nikdy příliš rád. Pro její vzdor, vztek, intriky a primitivní směr…“ Jak trefné. Bohužel, pro zpěvákovu mírně kontraverzní minulost na poli skinheadského hnutí, si ji moc lidí pobrukovat nebude. Pražští radní ji totiž už loni zavrhli, a to nikoli kvůli zpěvákově schizofrenii a infantilní hře na kouzelníka Žita, ale kvůli jeho náklonnosti ke krajní pravici. Otázkou je, zda by nebylo dobré tento postoj přehodnotit. Přeci jen, rok se s rokem sešel a ve společnosti vládne docela jiná nálada. Svými názory se ke krajní pravici hlásí většina Čechů a Otce vlasti by jistě potěšila naše celospolečenská nenávist vůči těm, co nejsou křesťané.

V té záplavě chvály na Karla IV. se totiž zapomíná, jaká byla jeho role v pogromech na jinověrce. Jaké protižidovské výnosy vydával, a jak se s jeho tichým souhlasem vraždilo. Asi nejlepším příkladem je město Norimberk, kde Karel IV. rád pobýval a svůj nákladný dvůr nechal financovat z židovských kapes. Zavedl k tomu speciální daně a posléze přidal i výnosy, které otevřely cestu k jejich masakrování. To se také v roce 1349 stalo a skoro 600 tamních Židů bylo pobyto a upáleno. Karel nad tím jen velkoryse mávl rukou - ostatně jako v Chebu nebo ve Frankfurtu nad Mohanem. Stačilo, že za to od zmiňovaných měst dostal patřičné finanční odškodnění, neboť přišel o část svých poddaných.

Nelze se proto divit, že Karel byl oblíbeným císařem Adolfa Hitlera. A to nejen v oblasti antisemitských zákonů, ale také ve vztahu k Norimberku. Právě toto město učinil český král jedním z nejvýznamnějších sídel Evropy (bohužel, ještě před Prahou) a nakázal, že každý nový říšský panovník musí vést svůj první sněm právě v tomto městě. Proto si také nacisté zvolili Norimberk za své oficiální sjezdové město a jejich rasové zákony byly vyhlášeny právě zde. Mělo to svoji logickou návaznost a jistou „romantickou“ symboliku spojující středověkou tradici slavného císaře s jeho obdivovateli. Dnes se na to díky oné vlastenecké vlně a davovému nadšení trochu pozapomíná. Ale není to vlastně jedno? Vždyť Karel má narozeniny, tak proč vytahovat špinavé prádlo…

Židů u nás díky holokaustu už moc není, ale co třeba na vladařovu počest zakázat v duchu norimberských zákonů nošení muslimských šátků nebo vyloučit muslimské studenty z našich škol? Jak to směle navrhovali někteří obyvatelé Teplic. Jistě by to mělo svoji romantickou symboliku spojující císaře s jeho obdivovateli i dnes. A fanatiků, kteří by tomu nadšeně zatleskali, by se našla spousta.

Autor: Jindřich Bartovanec Havlík | úterý 10.5.2016 9:00 | karma článku: 13,45 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Jindřich Bartovanec Havlík

Stát na JIPu

29.10.2020 v 11:21 | Karma: 13,09

Jindřich Bartovanec Havlík

Dopis panu Hamáčkovi

27.11.2019 v 15:04 | Karma: 37,88

Jindřich Bartovanec Havlík

Na co dojedeme…

29.2.2016 v 10:06 | Karma: 11,59

Jindřich Bartovanec Havlík

Silvestr 2015

18.1.2016 v 11:30 | Karma: 12,14

Jindřich Bartovanec Havlík

Mezi námi Bohy

25.9.2015 v 13:24 | Karma: 20,73
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3752x
Kdo jsem? Přál bych si napsat: člověk, který je spokojený s okolním světěm... obávám se ale, že pak bych si blog nezaložil.

Seznam rubrik