Češi jsou jednoduše lepší lidé

5. 02. 2016 11:46:19
V jednom ze svých posledních vyjádření vznesl německý prezident Joachim Gauck na naši adresu námitku „Proč solidaritu s pronásledovanými odmítají země, jejichž občané se jí sami dočkali?“

Odpověď na tuto otázku je v podstatě velmi jednoduchá. Až by se dalo říci, že je zbytečné se ptát. Výstižně ji na svém facebookovém profilu vyjádřila jedna vlastenecká skupina, která v deseti bodech radí imigrantům, proč se vyhnout Česku. Desátá - proložená - rada zní „Polovina národa má doma psa a toho má raději než uprchlíky.“

Lépe to vystihnout nelze. Ano, zvíře je nám bližší než člověk. Češi ve většině případů pomoc uprchlíkům odmítají. Bojí se jich, považují je za méněcenné, primitivní, vypočítavé a spatřují v nich riziko pro naši kulturu, tradice a budoucnost. Paradoxní je, že přestože se nám uprchlická vlna obloukem vyhýbá, neváháme mluvit o uprchlické krizi. Jedná se však o krizi zcela jinou - krizi humanity. Jednoduše, považujeme se nejen za lepší a cennější než jsou ostatní, ale dokonce za lepší a cennější než skutečně jsme. Stačí si uvědomit nakolik imaginární a falešné jsou superlativy, které si přisuzujeme.

Tím nejoblíbenějším je asi tvrzení o křesťanských hodnotách, které chceme bránit. Bohužel, tento argument většinou používají ti, kteří nedokáží odříkat ani Otčenáš, natož si vzpomenout alespoň na polovinu z deseti přikázání. Naše společnost si z křesťanství udělala vyprázdněnou sbírku tradic, jejichž skutečný smysl nechápeme. Vánoce jsou pro nás časem firemních večírků, kdy se těšíme na roční prémie a Velikonoce jsou časem čokoládových zajíčků a opilé mládeže. Ty opravdové atributy jako je milosrdenství, úcta k člověku, obětování se a pomoc potřebným jsme vytlačili kamsi mimo naše zorné pole.

Dalším paradoxem je falešná hrdost na naše národní tradice a jejich atributy. Vítáme jakýkoli módní výstřelek ze západní Evropy či Ameriky, ale šátek na hlavách muslimských žen v nás vzbuzuje hysterii. Přestože pokrývka hlavy vdaných žen byla neodmyslitelnou součástí našeho venkova, oděvů řádových sester a národních krojů od západních Čech po Moravu, v tomto případě nám z nepochopitelných důvodů vadí. Tedy, sami jsme z nich pochopitelné důvody udělali tím, že jsme je zaobalili do našeho boje za práva žen. Skutečnost, že muslimské ženy se zahalují dobrovolně (stejně jako generace našich babiček) jaksi přehlížíme.

Paradoxní je také naše adorace demokracie a výdobytků západního světa jako jsou mezinárodní úmluvy a lidská práva. Ta však pro nás mají cenu jen tehdy, týkají-li se nás samých. Jasným příkladem je Ženevská úmluva o uprchlících z roku 1951, kterou jsme sice přijali, ale najednou ji popíráme. Lidi prchající před válkou označujeme za ilegální přistěhovalce a mezinárodní právo, dle kterého jsme povinni jim pomoci, odmítáme. Ostatně jiným příkladem je kauza neškodně působícího zákazu vstupu uprchlíků do bazénů a veřejných lázní. Nepodobá se to situaci, kdy Židé za druhé světové války nesměli chodit po chodnících a černoši v autobuse nesměli sedět na místech pro bělochy? Argument, že se jedná o ochranu žen před obtěžováním, nemůže obstát v porovnání s čísly, kolik našich žen je námi samotnými vystaveno domácímu násilí, šikaně a ponižování.

Ostatně náš domnělý negativní postoj k násilí nás také dělá lepšími lidmi. Samozřejmě také neoprávněně. Vítáme jakoukoli zmínku o násilí ze strany uprchlíků, abychom se ubezpečili, že jsme kultivovanější než oni, ale násilí na nich zcela přehlížíme. Jen za loňský rok v Německu evidují přes tisíc útoků na imigranty. Včetně mnoha žhářských útoků na ubytovny, kde spaly i děti. Nezletilí imigranti jsou pak druhou stranou kabátu naší ostudy. Dá-li se to ještě ostudou vůbec nazvat. Po příchodu do Evropy se totiž ztratilo přes deset tisíc dětí a nezletilých uprchlíků. Jen v Řecku toto číslo činí 5000. Jak stroze konstatuje Interpol, malí běženci nejspíše padli do rukou organizovaných gangů pedofilů a obchodníků s lidmi. Ano, i taková je naše Evropa, jejíž hodnoty tak vyzdvihujeme a tvrdíme, že je dokonalá.

Naše kultivovanost a vyšší inteligence je pak argumentem číslo jedna. Stačí si však přečíst příspěvky na sociálních sítích a internetových diskusích, kde houfy pravověrných Čechů volají po odstřelení premiéra a otevření koncentráků pro nepřizpůsobivé. Bohužel, nic nového. Teorii o nadřazenosti prosazovali už nacisté a my jejich myšlenky jen oprašujeme. Smutné na tom je, že lidé s těmito názory jsou v politice a přednášejí na vysokých školách.

Ne, nejsme lepší lidé. Ve světle dnešních událostí nejsme ani dobří lidé.

Autor: Jindřich Bartovanec Havlík | pátek 5.2.2016 11:46 | karma článku: 20.04 | přečteno: 1327x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 196 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 330 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 560 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3752
Kdo jsem? Přál bych si napsat: člověk, který je spokojený s okolním světěm... obávám se ale, že pak bych si blog nezaložil.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...