Silvestr 2015

18. 01. 2016 11:30:55
Silvestrovská noc. Téma, které se nikoli kvůli estrádám stalo tématem číslo jedna. V Kolíně nad Rýnem (a nejen tam) došlo k násilnostem na ženách, které v některých případech končily znásilněním. Evropa byla a je stále v šoku.

Jak je možné, že lidé, kteří přišli do Evropy, aby zde získali azyl nebo si ekonomicky polepšili, dokáží takovýmto způsobem zneužít pohostinnosti a dobré vůle země, která se jim rozhodla pomoci? Zastánci imigrantů nevěřícně mlčí a ti druzí jsou vděční za nový argument proti nim. Společně se shodnou jen na otázce „Proč?“

Podíváme-li se na to z místního pohledu, tuto otázku si za nás kdysi položil už Radek John, když v roce 1987 napsal stejnojmennou knihu. Ptal se v ní, jak je možné, že mladí lidé, mezi nimiž byli i vysokoškolští studenti, dokázali během cesty z Prahy do Banské Bystrice zdemolovat několik vlakových vagónů a při tom napadat a terorizovat spolucestující. Už tehdy se ptal, kde se bere davové násilí, ke kterému se dají svést i jinak bezproblémoví jedinci. Odpověď tkví právě v onom davu, který člověku nabízí anonymitu a dokáže ho strhnout i k něčemu, co by běžně neudělal. Dav je to, co z fotbalového fanouška dokáže udělat fanatika demolujícího stadion a z imigranta násilníka obtěžující ženy. Přes to však na základě toho nelze říci, že každý fotbalový fanda je chuligán a fotbal je hra podněcující agresi. A stejně tak to nelze říkat i o uprchlících a islámu.

Jsou tu však ještě další faktory, bez kterých by byl dav jen pouhým neškodným stádem. Tím prvním je situace. Situace, která svojí výjimečností umožní eskalaci násilí a dovoluje útočníkům, aby se naplno projevili a na svoji stranu strhli i druhé. Řetězová reakce pak má podobu domina, kdy se jeden schovává za druhého.

Jiným faktorem je pak stres, který lidské chování vychýlí. V případě uprchlíků to mohla být právě válka, kterou si mnozí prošli. Není to nic, co by je mohlo ospravedlnit, ale je to jeden ze zdrojů pokřiveného vnímání reality. Neboť válka v lidech umí probudit vedle hrdinství a výjimečných skutků i neobvyklé zlo. Zlo a zrůdnost. Bohužel, něco co bylo ve společnosti vždy přítomné, je přítomné, a také bude. Záleží jen na okolnostech, zda dovolíme, aby se něco takového projevilo, a zda k tomu poskytne podhoubí.

Žádný národ, kultura nebo náboženství nejsou špatné, špatné jsou jen okolnosti, které umožní, aby se ony primitivní a násilné pudy mezi lidmi aktivovaly, byly živeny a mohly se naplno aplikovat. Ostatně, Evropa s tím má své zkušenosti. Stačí se ohlédnout za 20. stoletím, ve kterém se kultivovaný národ Goetha, Schillera a Bacha nechal svést na scestí a dovolit, aby bylo zplynováno 6 milionů lidí. A nejednalo se o projev přirozenosti německého národa, ale jen o projev bestiality těch, kterým to válečná doba, lhostejnost ostatních a okolnosti umožnily. Vybavuje se mi vyprávění prarodičů, kteří tu dobu zažili. Vzpomínali, jak jejich soused - jinak milý pán, který si po osvobození pochvaloval, že je dobré žít opět v míru - dokázal na konci války sukovicí bít zajatého německého vojáka. Dokonce tak surově, až mu vyrazil oko. Od dalšího trýznění mu pomohla jen rána z milosti, kterou mu na místním sokolišti uštědřil dav.

Je proto všeobecně nutné, aby násilí nemělo ve společnosti zdroj energie, ze kterého by čerpalo. A je jedno, jestli je dnes tím čerpajícím cizinec, který chce někoho přepadnout nebo našinec, který s baseballovou pálkou půjde někomu rozbít hlavu, protože se považuje za nástroj spravedlnosti. Poučme se z minulosti. Nejen z naší, ale třeba právě z té německé, kdy se národ ocitl nad propastí v okamžiku, kdy začal ukazovat na druhé, vápnem jim na výlohy malovat bílé hvězdy, a ty pak kameny rozbíjet. Bohužel, my nyní nejsme od obdobné situace daleko. Už jsme začali ukazovat. A těmi, na které míří náš prst, jsou právě uprchlíci.

Nedělejme si iluzi, že mezi nimi nejsou násilníci a omezení lidé. Proti těm, kteří se tak projevují, je potřeba zasáhnout a třeba je vyhostit. Neházejme však všechny do stejného pytle a nedělejme z nich potencionální zločince. Snažme se naopak vidět i ty příběhy, které v mediální hysterii zanikají. Například svědectví Američanky Caitlin Duncan, kterou právě před oním silvestrovským násilím v Kolíně zachránila skupina syrských uprchlíků. A v neposlední řadě nezapomínejme být kritičtí i sami k sobě. Jak uvádí společnost proFem: bití, psychické deptání či pronásledování zažilo ve svých rodinách čtyřicet procent našich žen. Dokonce 11 procent českých žen je vystavováno týrání dlouhodobému. Bohužel, tento fakt nikdo nevidí.

Autor: Jindřich Bartovanec Havlík | pondělí 18.1.2016 11:30 | karma článku: 12.14 | přečteno: 417x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 326 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3752
Kdo jsem? Přál bych si napsat: člověk, který je spokojený s okolním světěm... obávám se ale, že pak bych si blog nezaložil.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...