Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ty vole to byla prd*l. Já snad začnu chodit do divadla

Pronesl jeden z aktivistů skupiny „slušní lidé“, když je policie vyváděla z divadla. Tam přišli narušit představení Vaše násilí, naše násilí - kulturní událost, kterou žilo nejen Brno.

Skupinka asi dvaceti svalnatých ranařů s vyholenými hlavami vstoupila před týdnem na jeviště divadla Husa na provázku a obklíčila herce. Dokonce je i fyzicky napadla. Stalo se tak v momentu, kdy se performeři bosensko-chorvatského režiséra Olivera Frljiče vysvlékli do naha. Chvíli trvalo, než policie ony slušné lidi vyvedla a hra mohla pokračovat. Kardinál Dominik Duka to pak na svém internetovém účtu okomentoval slovy:

„Vítám, že se našli i lidé, kteří se odhodlali k činu, hru napadli u soudu a žádali její odvolání z programu divadla. Nakonec je třeba vidět, že někteří z diváků dali najevo svůj nesouhlas se skandálním obsahem i při samotném představení, byť jim to způsobilo potíže.“

Možná by stálo za připomenutí, co stálo za hrdinským činem oněch holohlavých aktivistů, kteří spíše připomínali příznivce skinheads říznuté fanoušky Ortelu. Vše vzniklo kvůli tomu, že obsahem hry je mimo jiné scéna, při které Ježíš sestoupí z Kříže tvořeného benzínovými kanistry a znásilní muslimku. Přestože se tato hra v jiných zemích obešla bez protestů (dokonce i v silně katolickém Polsku), v ateistickém Česku vzbudila vlnu pobouření.

Ještě před uvedením hry samotné se proti ní na brněnském Zelném trhu čile protestovalo. Z tří nahlášených demonstrací se nakonec vyklubaly tři hloučky, které nakonec útočily navzájem samy na sebe. Nejtragičtější byl párty stan ukrývající Miroslava Sládka, jehož protest jsem příliš nechápal. Ti, které svým zmateným projevem upoutal, se spíš zastavovali, aby se přesvědčili, že je to skutečně on. Nejvýstižněji to popsala jedna paní, když udiveně pronesla „Hele, on ještě žije?!“

Většinu doby však pan Sládek hovořil k dvěma postávajícím mužům ve vestě s nápisem POŘADATEL a oslovoval je dámy a pánové. Z nulového publika se nakonec rozhodl obvinit nedaleké křesťany, kteří přišli také demonstrovat, ale byli lépe technicky vybavení. Jejich aparatura, ze které se linuly moravské lidovky, byla přeci jen silnější a pana Mirka nebylo skoro vůbec slyšet. Zoufale se snažil obracet na pořádkovou službu, aby policie zasáhla, ale ta nemohla nic dělat, protože i tato demonstrace byla dopředu nahlášena. Nakonec to vyřešil geniálním způsobem a pustil státní hymnu, čímž všechny alespoň na chvíli umlčel a posléze začal opět kvapně mluvit.

Těsně u divadla pak stála skupinka dalších křesťanů, podpořených zástupci židovské obce. Ti na tom byli o něco lépe než pan Mirek. Měli megafony, u kterých se střídali, také spoustu transparentů a bylo jich o poznání více než statistů pana Sládka. Měli s sebou také kněze, který vše prokládal modlitbou, a také jednoho plamenného řečníka, který už třetí týden držel proti představení protestní hladovku. Tvrdil, že už 24 dnů nejedl, ale spíš vypadal, že 24 dnů nejedl maximálně odpolední svačiny. Oproti bývalému republikánskému předsedovi však jejich projevy byly živější a zajímavější, přestože měly svá slabá místa. Hlavně ty pasáže, kde mluvili o náboženské toleranci a urážení křesťanské víry, přestože měli transparenty hanobící islámskou symboliku a režiséra znázorňujícího jako zoofila. Ani jedno jsem nechápal. Obzvlášť pak útoky na muslimy, kteří s představením měli společné jen to, že v něm byli také uráženi.

Celkově by všechny ty protesty působily komicky, pokud by tito slušní lidé neposílali anonymní dopisy a nevyhrožovali by řediteli divadla fyzickou likvidací. Pokud by nenarušovali průběh hostujícího představení a pokud by sami neútočili na druhé.

Osobně si nejsem jistý kvalitami onoho kusu, proti kterému se přišlo tak plamenně demonstrovat. A ani mně se nelíbí zobrazení Ježíše v roli násilníka, ale chápu, že režisér chtěl šokovat, vyvolat diskusi, přinutit diváky k zamyšlení a zřejmě měl cosi na srdci. Nechci ho však soudit, protože jsem to především neviděl a vlastně ani nechci.

Co mě však mnohem více šokuje je stav naší společnosti. Potřeba lidí někoho nenávidět, útočit na něj a vyvolávat násilné konfrontace. Jsem si jistý, že pokud by na jevišti znásilňoval Muhammad křesťanku, ti samí lidé by představení přišli háji. Hájit proti muslimům a jejich protesty by označovali za útok na svobodu slova.

Bohužel, naše společnost se radikalizuje a ona patologická sedlina, jak tyto lidi nazýval Masaryk, se pomalu proměnila v silnou vrstvu bahna. A to do budoucna rozhodně žádná  prd*l nebude.

Autor: Jindřich Bartovanec Havlík | pátek 1.6.2018 9:48 | karma článku: 16,79 | přečteno: 1260x
  • Další články autora

Jindřich Bartovanec Havlík

Stát na JIPu

102 let od vzniku samostatného Československa. Přiznám se, že skoro 10 let jsem neslyšel projev prezidenta u příležitosti státního svátku. Odpustil jsem si ho i letošní rok.

29.10.2020 v 11:21 | Karma: 13,09 | Přečteno: 333x | Společnost

Jindřich Bartovanec Havlík

Dopis panu Hamáčkovi

Pane předsedo. Členem Sociální demokracie jsem bezmála 20 let. Poslední roky jsem sice přestal být aktivním kvůli rozčarování z názorů některých spolustraníků,...

27.11.2019 v 15:04 | Karma: 37,88 | Přečteno: 5425x | Diskuse| Společnost

Jindřich Bartovanec Havlík

KDU-ČSL má skvělý nápad!

Křesťanští demokraté rozjeli na svém facebooku kampaň, kde se lidí ptají, zda má být manželství mezi mužem a ženou chráněno zákonem.

21.6.2018 v 17:09 | Karma: 20,41 | Přečteno: 794x | Společnost

Jindřich Bartovanec Havlík

Utajovaná fakta o prezidentu Zemanovi

O státním pohřbu v souvislosti s osobou pana prezidenta začala mluvit nejen pražská kavárna. Dnes se mu seriózně věnuje i poslanecká sněmovna a dokonce i pražská ZOO.

1.2.2018 v 10:10 | Karma: 28,75 | Přečteno: 2144x | Společnost

Jindřich Bartovanec Havlík

Odpůrcům Miloše Zemana stručně na vysvětlenou

Již za několik dní si budou odpůrci Miloše Zemana klást otázku, jak je možné, že již v prvním kole získal současný prezident tolik hlasů. Dost možná i více jak 50%. Budou si trhat vlasy z hlavy, se kterou budou zároveň kroutit.

8.1.2018 v 9:10 | Karma: 31,50 | Přečteno: 2354x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3752x
Kdo jsem? Přál bych si napsat: člověk, který je spokojený s okolním světěm... obávám se ale, že pak bych si blog nezaložil.

Seznam rubrik