Koho nepůjdu volit

21. 01. 2013 11:58:00
„Pokud někdo nefandí Spartě, je to slávista.“ Asi v tomto duchu se vede internetová diskuse na téma prezidentské kampaně. Pokud někdo nevolí Karla, tak určitě volí Miloše... jiná alternativa přeci není. Je tu ale i třetí možnost – nevolit ani jednoho z nich. K této alternativě se kloním já. Nechci tím utíkat od zodpovědnosti, ale jednoduše ani jeden z těchto kandidátů mě nepřesvědčil, že právě on by byl tím správným prezidentem.

Pamatuji si, jak mě před pár lety stavěla na Smíchově slečna, abych podepsal petici za přímou volbu prezidenta. Velmi se divila, proč pod ni nechci připojit svůj podpis. „Jste přeci mladý, nelze se vzdávat možnosti rozhodovat o své budoucnosti...“ zněla její argumentace. Moje odpověď byla jednoduchá: přímá volba prezidenta nese riziko, že si kandidaturu zaplatí třeba bohatý lump nebo mediální celebrita, a protože jsme národem Blesku a Novy, rád tuto zodpovědnost nadále ponechám v rukou politiků. Svůj názor jsem nezměnil ani dnes. Naopak jsem se v něm utvrdil.

V prvním kole jsem však k volbám přeci jen šel. Důvod mi dala paní Fischerová. V její kandidatuře jsem viděl možnost, že by se prezidentem České republiky mohla stát poprvé žena. Slušný člověk, který není propojený s minulou, ani současnou vládní garniturou. Člověk, který je vysoce mravní, nestranný, se sociálním cítěním a především s vysokým potenciálem vrátit lidem důvěru v právní stát a jeho instituce. Toto přesvědčení ve mně zesílilo o to víc, když Václav Klaus vyhlásil amnestii.

Bohužel, procento lidí, kteří měli podobný názor, bylo mizivé. Do druhého kole nepostoupil ani jeden z kandidátů, kteří pro mě byli přijatelní, a tak jsem se rozhodl, že ve volbě pokračovat nebudu. Jsem rád, že žiji v demokracii a ctím tedy pravidlo, že se menšina podřídí názoru většiny. I já se tedy podřídím, ale nechci, aby mě někdo nutil fandit buď „Spartě nebo Slávii.“ Jednoduše, v druhém kole volit nepůjdu, protože nemám koho.

Oba kandidáti mají bezesporu mnoho pozitivních vlastností a činů. Miloš Zeman je výborný řečník a navzdory tomu, že je dnes „natírán na rudo“ se v tisku v srpnu 1989 velmi kriticky opřel do tehdejšího režimu, za což byl vyhozen z práce. Karel Schwarzenberg je zase člověk s velkými životními zkušenostmi, kontakty na mezinárodní úrovni a aktivně podporoval Chartu 77. Ve výčtu by se dalo pokračovat. Nedomnívám se však, že všechny tyto klady by dokázaly vyvážit zápory obou z nich – především na poli národních zájmů, které by prezident měl hájit především. V těch podstatných však prohrává právě Karel Schwarzenberg.

První důvod je jeho zahraniční politika, která dostává ČR do izolace. Právě z podnětu Karla Schwarzenberga hlasovala Česká republika v OSN proti novému statutu Palestiny. Zdánlivě nepodstatná věc, pokud bychom však nebyli jediným evropským státem, který takto hlasoval. Bránit národu, který od poloviny minulého století usiluje o vlastní sebeurčení a desetiletí žije v okupaci je nemravné a nepochopitelné. Zvlášť u člověka, který se prezentuje jako zastánce slabších a jedno z jeho předvolebních hesel zní „vrátím naší republice respekt.“

Druhý důvod, proč bych nemohl volit právě jeho, jsou církevní restituce. To, s čím jako člen Nečasova kabinetu souhlasil, považuji za nepřijatelné. Dle nejnovějších odhadů nás může stát vyrovnání s církvemi až 100 miliard korun. Argumentaci, že vše „co v roce 1948 bylo ukradeno, musí být vráceno“ považuji za zcela scestnou. Přestože bylo potřeba, aby k vyrovnání s církvemi došlo, byl zvolen ten nejméně vhodný způsob, který odporuje historickému vývoji. Církev byla ve svých majetkových právech omezována již od Josefa II., který mnohé klášterní majetky zabavil a vložil je do speciálního fondu. Obdobně se chovala prvorepubliková vláda, která také zestátňovala (byť v mnoha případech za náhradu) a pokračovala v tom i vláda poválečná.

Tehdy byla důvodem kolaborace církevních hodnostářů s nacisty. Dnes už si málokdo vzpomene, že zatímco se v roce 1939 uzavíraly české vysoké školy, katolická teologická fakulta fungovala - nacistické ideologii nevzdorovala, a proto ve své činnosti pokračovala i za války. O roli církve v historii fašistického Slovenska ani nemluvě. Ostatně, to byl jeden z důvodů, proč se zestátněním souhlasila i tehdejší poslankyně Dr. Milada Horáková. Současná vláda, jejímž místopředsedou je právě Karel Schwarzenberg, však tyto skutečnosti nebrala nijak v potaz a občany tohoto státu nejen připravila o majetek, ale zároveň je na několik desetiletí zavázala k zcela neoprávněným platbám. Otázkou je, jestli oním skutečným důvodem nebylo místo odluky církve jen pokračování tunelování. Rozsáhlé pozemky včetně lesů, které spravuje stát, by totiž Státní pozemkový fond ani Lesy ČR neprodal, zatímco církev ano. A dá se odhadovat, že v rámci „poděkování“ ho jisté subjekty a osoby odkoupí velmi levně.

Navíc, bylo by naivní domnívat se, že církev ke svému majetku přišla díky usilovné práci svých kněží, kteří mezi kázáními, svatbami a pohřby, tvrdě dřeli na polích. Majetek, který církevním řádům zabavoval již syn Marie Terezie, byl nashromážděn jen díky nevolnictví a robotě. Omluvou pana Schwarzenberga může být jen to, že i jeho rodina k majetku přišla obdobným způsobem. Snad právě proto v restituci církevního majetku nespatřuje nic špatného.

Třetím z důvodů, proč bych tohoto kandidáta nemohl volit, je pak jeho postoj k Benešovým dekretům. Tady je však nutno podotknout, že ani Miloš Zeman nemá čistý štít, protože je sám kdysi označoval za vyhaslé, byť dnes tvrdí opak. Přestože od nich uplynulo již několik desetiletí, právě prezident by je v žádném případě neměl jakýmkoli způsobem zpochybňovat a zlehčovat.

Ano, jednalo se o kolektivní trest, v rámci kterého došlo k mnoha nepravostem a bezpráví, ale zároveň je to uzavřená kapitola dějin. Kapitola, kterou nelze revidovat, ani otevírat. Na akt vysídlení je nutno nahlížet v rámci kontextu doby. Benešovy dekrety byly součástí války a zabavený majetek je nutno chápat jako kompenzace za zničené národní hospodářství a životy tisíců lidí, kteří byli popraveni, umučeni nebo otrocky dřeli v pracovních táborech. Československý stát si prostřednictvím Benešových dekretů tyto válečné reparace vyplatil sám. A to z majetku lidí, kteří se k Třetí říši hlásili a přímo či nepřímo tak podporovali ideologii, na jejímž konci měla být úplná likvidace českého národa.

Z tohoto důvodu nemůžu volit nikoho, kdo by jako čelní představitel výkonné moci něco takového jen náznakem znevažoval a zpochybňoval.

Autor: Jindřich Bartovanec Havlík | pondělí 21.1.2013 11:58 | karma článku: 24.26 | přečteno: 1011x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.34 | Přečteno: 564 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3752
Kdo jsem? Přál bych si napsat: člověk, který je spokojený s okolním světěm... obávám se ale, že pak bych si blog nezaložil.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...